Joiken

Joiken is een manier van zingen die beoefend wordt door de Sami in Lapland. Joiken is daarmee de enig overgebleven traditionele oeroude zangcultuur in Europa. Een zangcultuur die overigens nauwe verwantschap heeft met Mongoolse zang. Bij beide zangculturen voelt mijn stem zich thuis naast dat mijn stem ook graag speelt met andere manieren van zingen. Het is dus de vraag of  uiteindelijk het woord joiken het goeie woord is en tegelijkertijd voelt dit woord juist als een ode aan een oeroude traditie die we ook hier ooit gekend hebben maar waarvan we de naam niet meer weten. Waar het in wezen over gaat is om weer de oorspronkelijkheid te voelen van een manier van zingen die terug gaat naar vóór de christelijke tijd, voor het moment waarop deze sjamanistische manier van zingen verboden werd. 

Dit is een manier van zingen die voelt als een gebed, een ode aan alles wat leeft in de wetenschap dat alles wat bezield is, stenen, planten, dieren en mensen. Een helende manier van klank maken ook omdat je uiting geeft aan precies dat wat je voelt. Een Joik bevat slechts een beperkte of helemaal geen tekst. Joiken is een manier van zingen met een grote mate van vrijheid waarbij improvisatie belangrijk is. 

Voor mij persoonlijk is dit de meest vrije manier van zingen en wil ik het plezier om je hier aan over te geven graag doorgeven. Ik ga je geen trucje leren maar breng je wel diep in je gronding en je bekken zodat de klanken die resonerend vanuit je lichaam, ziel en wezen zullen opwellen. Althans, ik hoop dat ik je op deze dag daar op zijn minst aan kan laten proeven zodat er iets van deze magie open kan gaan ook in jouw stem. Waar het uiteindelijk voor mij over gaat is dat als we onze controle  en ideëen los laten over wat mooi zingen is dan gaat je stem als het ware zijn of haar eigen leven leiden. En het is zo ontzettend fijn om in die flow van resonantie, melodie, ritme en klankentaal te komen. 

Tijdens de workshop is er ruimte voor ieders persoonlijke proces rondom het gebruik van je stem op deze manier, daarom werk ik graag met kleine groepen. Als het even kan dan geef ik de workshop graag zoveel mogelijk buiten en in onze yurt, we bezingen tenslotte de natuur.

Jaaaa, spelen met je stem is zooooo leuk. Iedereen kan klank maken en dus ga ook jij jouw eigen unieke vorm hierin vinden. Juist in die aspecten van je stem die door onze huidige cultuur als lelijk worden bestempeld, daarin huist jouw magische kracht. 

Kom je mee spelen?

Losse workshop data:  * Vrijdag 14 april
                                        * Zaterdag 20 mei

Lokatie: Hof van Moeder Aarde, Neede

Tijd: 10.00-17.00 uur

Prijs: €96,00

Wat een bijzondere dag en wat mooi om jou ook zo vrij en open te zien. Jij hebt zo een eigen zachte kracht in je en zo mooi. Ik wil je nog heel erg bedanken voor de individuele begeleiding. Het was allemaal in het goede moment en op de goede manier, het er gewoon laten zijn en jij ziet zo goed wat nodig is. Ik vond het heel bijzonder dat zo te mogen ervaren en daar bij aanwezig zijn, alles klopte gewoon.

Mirjam

Heerlijk om samen klank te maken en te ontdekken. Joyce is warm en betrokken in haar begeleiding. Heel fijn. Het heeft mij geholpen, mij vrijer te uiten met mijn stem.

Karin